Nesilden Nesile Anlatılacak Güreşin 10 Altın Adamı
Ata sporumuz olan güreş, dünyanın dört bir yanında düzenlenen şampiyonalarda, spor dünyasının en büyük etkinliği olan Olimpiyat Oyunları’nda gerek Grekoromen gerek serbest stilde büyük başarılar elde ettiğimiz bir spor alanıdır. Ülkemiz, şanı tüm dünyaya yayılan güreşçiler yetiştirmiş, bu sporcular da madalyaları toplayarak bizleri gururlandırmıştır. İşte karşınızda, zaman geçse de unutulmayacak büyük güreşçilerimiz…
Genç kuşak sporcularımızdan Taha Akgül son yıllarda Türkiye’den çıkan en büyük güreşçidir. Akgül 2012 yılından beri Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyayı kimseye bırakmamış, Avrupa’da 5 altın madalya, Dünya Şampiyonası’nda 2 altın, 1 gümüş madalya ve 2016 yılında olimpiyatlarda altın madalya kazanmıştır. Genç sporcunun bu büyük başarıları sonucunda İstanbul’da Taha Akgül Spor Kompleksi açılmıştır.
Türk güreşinin simgesi kabul edilen Yaşar Doğu’yu yenmek kolay iş değildi. İsveçlilerin onun için “kara saçlı kuvvet ilahı” dediği söylenir. Yaşar Doğu, Londra’da düzenlenen 1948 Olimpiyatları’nda altın madalya, 1951’de Dünya Şampiyonu olarak altın madalya, Avrupa Şampiyonu olarak 3 altın madalya kazandırmış ve tuş olmamasıyla güreş dünyasına adını kazımıştır.
Haydar ve Nurettin Zafer kardeşler, ilginç bir dünya rekoru kırmışlardır. İki kardeş aynı turnuvada farklı kilolarda madalya kazanmıştır. 1951 yılında Helsinki Dünya Şampiyonası’na giden takımda iki kardeş de bulunuyordu. Haydar ve Nurettin Zafer kardeşlerin her ikisi de kendi kilolarında altın madalya alınca, dünya tarihinde aynı turnuvada altın madalya kazanan ilk kardeşler oldular.
1934 doğumlu Tevfik Kış, 1960 Roma Olimpiyatları’nda ülkemize altın madalya getirmişti. 2 kez Dünya Şampiyonu olan sporcumuz güreşmeyi bıraktıktan sonra milli antrenörlerimiz arasında yer aldı ve Güreş Federasyonu’nda görev yaptı.
Ülkemize 2 altın Olimpiyat madalyası, 8 Avrupa Şampiyonluğu ve 3 Dünya Şampiyonluğu getiren Hamza Yerlikaya, “Asrın Güreşçisi” unvanına layık görülmüştür. 1996 yılında Atlanta’da Olimpiyat madalyası aldığında askerlik görevine devam etmekte bulunan Yerlikaya, sivil bir olimpiyatta madalya alan ilk Türk askeri de olmuştur.
1946 yılında Stockholm’de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Gazanfer Bilge, 1948’de ise Türkiye’ye serbest stilde kazanılan ilk olimpiyat madalyasını getirmiştir. Sporcusu olduğu Kasımpaşa kulübü, onu gelmiş geçmiş en büyük sporcusu olarak anar.
Mithat Bayrak; Celal Atik, Gazanfer Bilge gibi büyük antrenörlerle çalışma şansı bulmuş bir sporcumuzdur. 1956 ve 1960 yıllarında düzenlenen Melbourne ve Roma Olimpiyatları’ndan altın madalyayla dönmüştür.
Mustafa Dağıstanlı’nın da 2 Olimpiyat 3 Dünya Şampiyonluğu madalyası bulunur. Bu kadar başarılı bir sporcu olmasının yanı sıra iş adamı olarak da büyük başarılar elde etmiş ve 1973 ile 1980 yılları arasında Samsun Milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Dağıstanlı, Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görülmüştür.
1964 Tokyo Olimpiyatları’nda gümüş, 1968 New Mexico Olimpiyatları’nda ise altın madalya kazanan Ahmet Ayık, güreşe Karakucak ile başlamıştır. 1961’de Türkiye Karakucak Şampiyonu olan Ahmet Ayık’ın 2 Dünya Şampiyonluğu ve 2 Avrupa Şampiyonluğu bulunmaktadır. Sporcumuz bir televizyon dizisinde ünlü güreşçi Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ı canlandırmıştır ayrıca bir dönem Güreş Federasyon Başkanlığı da yapmıştır.
2004 yılında Atina Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanan Şeref Eroğlu, uzun yıllar boyunca ülkemizi uluslararası platformlarda temsil etti. 6 kez Avrupa Şampiyonu 1 kez Dünya Şampiyonu olan sporcumuza 1997 yılında FILA tarafından “Yılın Grekoromen Güreşçisi” unvanı layık görüldü.
6,489 okunma